Turta dulce cu scortisoara
reteta din cartea Mierea in bucatarie, Apimondia editia 1986.

INGREDIENTE

-350 g miere de albine pt. aluat si 150g pentru uns deasupra
-100 g zahar, de preferat zahar pudra
-500g faina
-4 oua
-15- 20 nuci
-coaja rasa si zeama de la o lamaie
-1/2 lingura bicarbonat de sodiu
-1 varf de cutit de sare
-1 lingurita scortisoara pt. aluat si 2 lingurite pentru aromat pe deasupra

PREPARARE

Punem intr-un vas ouale, zaharul, 350 g miere de albine, coaja de lamaie, scortisoara, sarea si se amesteca totul spuma. Daca mierea este cristalizata si se manevreaza mai greu se inmoaie putin tinand-o in cuptorul cu microunde cam 30 secunde.

Faina se adauga cate putin sa nu faca cocoloase. In timpul adaugarii fainei se adauga bicarbonatul dizolvat cu zeama de lamaie. Pentru ca aluatul sa creasca mai frumos bicarbonatul cand se stinge il lasam sa cada in faina, il amestecam putin cu faina si apoi se inglobeaza in restul aluatului.

La final se adauga nucile taiate cu cutitul. Aluatul trebuie sa fie ca o smantana foarte groasa.




Se tapeteaza o tava ( de preferat rotunda) cu hartie de copt, punem compozitia si o tinem la foc potrivit pana ce incepe sa creasca. Dupa aceea dam focul mai mic. Lasam pana se inchide la culoare.

In cuptor sta intre 40-50 minute.

Ornarea

Aici hotaram cat de multa aroma de scortisoara vrem si cat de dulce dorim sa fie(blatul nu este foarte dulce).
Dupa ce scoatem turta dulce din cuptor o lasam cam 2, 3 min. sa se racoreasca. Apoi, ungem peste tot cu 2,3 linguri de miere peste care presaram cu scortisoara. Daca dorim mai multa aroma mai punem un strat de miere apoi iarasi scortisoara. Daca ne place mai dulce punem mai multe straturi cu miere. La final presaram nuca de cocos.
Iese un deliciu, cum numai mama stie sa faca !

Pofta buna!